css buttons by Css3Menu.com


  
 Szalmadísz

A szalmacsillag mutatós és szép karácsonyi dísz, amelyet akár saját kezünkkel is elkészíthetünk. Kis fantáziával és türelemmel nagyon sokféle csillagot tudunk csinálni, de akár a gyerekeket is bevonhatjuk, mivel az alapverzió néhány perc alatt, könnyen elkészíthető.

A szalmacsillaghoz először erre a célra alkalmas szalmaszálakra kell szert tenned. Ha esetleg egy mezőgazdaságban dolgozó ismerőstől tudsz kérni egy kisebb köteggel, akkor először is meg kell tisztítanod a törmeléktől, majd méret szerint ki kell válogatnod a szálakat. Ha erre nincs lehetőséged, hobbiboltokban vásárolhatsz válogatott és méretre vágott szalmaszálakat.
Ezután áztasd be a szalmát néhány órára langyos vízbe, így nem fog törni a kötözés alatt. Az a lényeg, hogy mindenhol fedje a víz – mivel a szalma lebeg a vízen, érdemes valamilyen nehezéket alkalmazni. Ha a szálak lenyomva már nem pattannak, csak hajlanak, készen állnak a felhasználásra. Vedd ki a szalmát a vízből, és tekerd vizes ruhába, nehogy újra kiszáradjon, amíg fel nem használod!
Ezután készítsd el a csillag alapját: két szalmaszálat fektess egymásra x alakban, majd kötözd össze őket egy rafia szállal. A kötözés során érdemes váltakozva vezetni a szálat: a felső szalmaszál felett indulj, ezután az alsó szalmaszál alatt vezesd át a rafiát, majd ezt még kétszer ismételd meg, míg körbeérsz. Végül egy szoros csomóval kösd össze a rafia szál elejét és végét.
1.    Készíts még egy kis keresztet az előzőekben leírtak alapján, majd ezt a kösd össze az előzővel úgy, hogy a második keresztet 45 fokkal elforgatod az elsőhöz képest. A kötözésnél ugyanúgy járj el, mint az előbb: váltakozva vezesd a rafiát a szálak alatt és felett.
2.    Ha gondolod, próbálj még egy ilyen, 8 ágú csillagot készíteni, és kötözd össze az előzővel. Az így kapott 16 ágú csillag már szép sűrű, és ha hosszúak a szalmaszálak, tovább is tudod majd variálni.
3.    Most vágd le a csomózás után maradt hosszabb szálvégeket. A csillag gyakorlatilag készen van, már biztosan tartanak a rafia szálak. Ezt az alapot még számtalan módon variálhatod – főleg akkor, ha hosszabb szálakkal dolgoztál (lásd: tippek).
4.    Ha készen vagy, a szalmaszálak végét vágd egyforma méretűre – akár hegyesre vagy „fecskefarkúra” is készítheted a végződéseket.
[szerkesztés
    A csillag szépségét és tartósságát fokozhatod, ha egy újabb rafia szálat, esetleg piros, arany vagy ezüst-színű fonalat vezetsz körbe a csillagon. Most a díszítő hatás kedvéért többször is tekerd egy-egy ág köré a szálat, úgy haladj tovább (csak arra figyelj, hogy minden ágra ugyanannyiszor tekerd rá a díszítő kötést). Miután körbe értél, csomózd össze a szál elejét és végét. Ez a kötés a díszítés mellett abban is segít, hogy a csillag ágai egyenlő távolságra álljanak egymástól. Akár két ilyen sort is készíthetsz, ilyenkor a második sort az előzővel ellentétes irányba kösd.
    Ha hosszúak voltak a szálak, még sokféle módon variálhatod az alapcsillagot. Köss össze például arany- vagy ezüstszállal két-két ágat (hagyj egy kis helyet a rafia kötés felett, hogy a szálak egy kis háromszöget rajzoljanak ki), majd esetleg ezt még egyszer megismételheted úgy, hogy az előbb összekötött ágak közül a bal oldalit a bal oldali ágak egyikéhez, a jobb oldalit pedig a jobb oldalon összekötözött ágak egyikéhez kötöd. Így egy látványos, rácsos mintát kapsz. Egy másik lehetőség, ha 3 vagy több ágat kötsz össze és úgy vágod le a végüket, hogy azok egy újabb ágat alkossanak (pl. 16 ágú csillagnál összeköthetsz 4*3 ágat úgy, hogy közöttük egy-egy ág kimaradjon).
    Ne aggódj, ha esetleg nem állnak szépen, egy síkban a szálak. Ha még egy kicsit nedvesek a szalmaszálak, akkor a teljes száradásig nyugodtan tehetsz nehezéket a csillagra, így szép sima lesz.
    A hobbiboltokban nem csak méretre vágott szalmaszálakat, hanem szalmacsillag-készítő segédeszközöket is találsz. Ezek segítenek elrendezni és leszorítani a szalmát, amíg összekötözöd őket. Ha több szalmacsillagot is akarsz készíteni, vagy nem annyira bízol a kézügyességedben, érdemes kipróbálni.
szerkesz
    Megtisztított, válogatott és esetleg méretre vágott szalmaszálak
    Langyos víz és egy nagy edény a szalma beáztatásához
    Rafia, esetleg vékony arany-vagy ezüstszál a kötözéshez
    Olló
    Esetleg hobbiboltban kapható szalmacsillag készítő eszközök
[szerkesztés
    A szalmacsillag készítése során számíts arra, hogy a folyamat egy kis szemeteléssel jár: érdemes olyan helyen nekiállni, ahol a szalmatöreket össze tudod söpörni, és terítsd le az asztalt újságpapírral, ahol dolgozol.
    Ha gyerekeket is bevonsz a munkába, figyelj arra, hogy az ollóval ne okozhassanak maguknak vagy másnak sérülést.

tovább...vertical menu css by Css3Menu.com