css buttons by Css3Menu.com


  
 Csikós-, vagy lovasfarsangos

Farsang idején egyszer-kétszer öltöztek fel a legények csikósfarsangosnak. A csikósfarsangos kiemelkedő helyet foglalt el a farsangi játékok sorában. Szereplői: huszár, kéreztető, 2 csikóslegény, kovácsmester. Felszerelés, öltözet: legfontosabb kellék a "csikó". Egy rossz teknő fenekén nyílást vágtak. A huszáralakoskodó a derekára húzta, és ott megerősítették. A teknő elülső végére egy fából faragott lófejet csapoltak be. Hátulsó végére lószőrfarkat szegeltek. A ló fejét felkantározták, játék közben ezzel irányították a lovat. A teknőt a lófej kivételével, lepedővel borították le. A huszár felső teste alkotta a tulajdonképpeni lovas alakját, aki lobogós ujjú inget, piros lajbit, piros sapkát viselt. A dolmányt a nyakba akasztott veres színű mellény helyettesítette
. A huszár arcát kipirosították, fekete boksszal (cipőkrém) bajuszt festettek neki. Láttunk olyan megoldást is, amelynél egy szalmával kitömött, és csizmával ellátott nadrágot tettek át a teknőn. Az alakoskodó huszár tulajdonképpen a saját lábain állt, de mégis úgy tűnt, mintha a lovat nyergelné, s az ő lába lenne a kengyelben.
 
A ló nyakára csengőt akasztottak. A csikóslegények bő gatyát, sarkantyús csizmát, lobogós ujjú inget és fekete mellényt viseltek. Arcukat bepirosították, boksszal fekete bajuszt festettek. Fejükön pörge kalap, nemzetiszín szalaggal, árvalányhajjal díszítve. Kezükben fokos. A csoporthoz tartozó kovácson kék munkaruha. Fején micisapka (svájcisapka). Arcát bekormozták. Kovácsüllőnek szolgáló alkalmatosságot, kalapácsot, harapófogót és patkót vitt magával. A kéreztető, aki hétköznapi ruhában volt, perselyt vitt.
 
A csikót "lovagló" huszárjával együtt, a kantárszárat jobbról és balról tartó csikóslegyének vezették be a fonóba. Mielőtt belépnének, a kéreztető köszöntötte a bentieket, és perselyét az asztalra tette, bejelentette a vendégeket.
 
A csikósfarsangossal kapcsolatban adatközlőink elmondották,, hogy szervezték meg 1952-ben a játékot. Nagy Bélának, a játék szervezőjének a szavait idézzük."A csikósfarsangost én vezettem ezen a télen. Nábrádról hoztam át, de átalakítva adtuk elő. Varga Ernőkénél öltöztünk fel. A csikóshoz szükséges felszerelést én szedtem össze. A huszár előkészítésével Varga Ernő apja is segített. Segítettek a környékbeli fiúk mind, azt, amit tudtak. A rigmusokat én csináltam. Elindulás előtt próbákat tartottunk Vargáéknál. Az előkészület este fél 7 körül kezdődött. A csikóval van a legtöbb baj, a kötés meglazul, vagy elszakad. A teknőt is nehéz tartani a huszárnak. Útközben a kísérők segítettek, ha volt valami hiba. Éjfélig jártuk a fonókat. Utána visszamentünk Vargáékhoz. Ott vetkőztünk le. Néha iszogattunk is."


tovább...vertical menu css by Css3Menu.com