css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pukkantott málé
Ki
ne ismerné a popcornt, magyarul pattogatott kukoricát, ezt a kukorica
magjaiból melegítéssel előállított ropogtatnivaló csemegét? Manapság
főleg mozikban, vásárokon, búcsúkban, sporteseményeken árusítják.
Többféle ízesítésben kapható, általában papírzacskóban árulják, fél,
illetve egyliteres kivitelben. Legjobb frissen, de kihűlt állapotban is
lehet fogyasztani. Nos, a gyerekek eme nagy kedvencét nem a modern kor
hozta el magával! Hajdanában, különösen, a húsvétot megelőző böjtös
időszakban, Szatmárban is készítették, majd minden háznál. A direkt
erre a célra termelt apró, hegyes, fehér szemű ún. csinkántli
kukoricát, lemorzsolva rostába tették, az udvaron szabad tűz fölött
rázták, míg a melegtől kinyílva ki nem ugrált a rostából a gyerekek
örömére. Jókora szakajtókosarakkal készült a „pukkantott málé", amiből
a szomszédok, ismerősök is kaptak kóstolót. A pattogatott kukorica
házilag is elkészíthető. Ma már a kereskedelemben kapható a
mikrohullámú sütőbe tehető, sterilen lezárt speciális fóliazacskós
"konyhakész" csomag, de létezik préselt alumíniumformába csomagolt, és
harmonikaszerűen kitáguló alufóliával lezárt magcsomag is. Ezt, a
palacsintasütőhöz hasonló szerkezetet csak tűz fölé kell tartani, majd
a fólia felhasításával a kipattogott kukorica máris fogyasztható. A
magok sütés közben hangos, pattogó hangok közepette térfogatuk
többszörösére növekszenek. A sütést kb. addig kell folytatni, amíg az
utolsó mag is ki nem pattan. Ez akkor következik be, ha a magok belső
hőmérséklete eléri a 177 C fokot.
Ha
a fenti beszerzési lehetőségek nem is állnak rendelkezésünkre, azért
nem kell nélkülöznünk kedvenc csemegénket! Egy nagynyomású gyorsfőző
fazék (kukta) szelepéről emeljük vagy csavarjuk le a túlnyomásszabályzó
ellensúlyt, hogy a gőz szabadon eltávozhasson. Tegyünk 5 dg apró szemű,
pattogatni való kukoricát az előzőleg felmelegített fazékba. Ezután
zárjuk le, és a láng felett ide–oda rázogatva melegítsük kb. 10 percig,
amíg a pattogás megszűnik. Vigyázzunk, hogy ne hevítsük túl, mert akkor
megég. Ezt a fajta kukoricát késő ősszel, a piacokon szerezhetjük be. A
csöveket száraz helyen felfüggesztve vagy rácsra helyezve hagyjuk
kiszáradni. Ha le van morzsolva, akkor csomagolópapíron terítsük szét.
Többnyire csak tavaszra szárad ki annyira, hogy maradéktalanul
kipattogjon. Őszi használatra tavalyi kukoricát vásároljunk. Lehetőleg
a sárga fajtákat keressük, mivel a lilás színű nehezebben pattog ki.
Amennyiben hűvösre fordul az idő, terítsük szét a kukoricát egy
fémtálcán, és fűtőtesten legalább 1 napig szárítsuk, mert ha megszívja
magát nedvességgel, nem pattog ki. A fenti mennyiségből kb. 1 liter
pattogatott kukorica várható. Még finomabbá tehetjük ezt a csemegét, ha
1 mokkáskanál étolajat is csurgatunk a felforrósított fazékba, és egy
csipet sót szórunk az olajra. Alumíniumból készült gyorsfőző fazekaknál
ezt a módszert ne alkalmazzuk, mivel az edény falára égett olajat nem
tudjuk eltávolítani. Rozsdamentes anyagú kukta esetében ez nem gond,
trisóval a foltok.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|