Karácsonyi morzsa
A karácsonyi vacsora és
a karácsonyi asztal tartozéka, jelentős szerepet kapott
bizonyos mágikus eljárásokban. Eredeti értelemben a karácsonyeste
fogyasztott ételek hulladéka, de szokás volt az is, hogy a vacsora
ételeiből karácsonyi morzsát készítettek; pl. evés közben egy e célra
odakészített tálba minden ételből tettek egy kanállal. Vagy mindenfajta
karácsonyi ételhulladékot, vagy csak bizonyos jellegzetes karácsonyi
ételek maradékát őrizték meg karácsonyi morzsaként (pl. kalács,
kenyér, fokhagyma, dióhéj, mákos tészta). Míg a karácsonyi
asztalt le nem szedték, általában a karácsonyi morzsa is rajta állt,
sokszor kupacban, zacskóban. Az asztal leszedése után vagy rögtön
felhasználták, vagy az egész következő évben megőrizték, és szükség
esetén használtak belőle, elsősorban emberi és állati betegségek
füstöléssel való gyógyítására. Szent Antal tüze, megrontott
tehén, begyulladt tehéntőgy, szemverés stb. Ezenkívül a következő év
állati és növényi termékenységének serkentésére (tavasszal a kikelő
csirkét, libát füstölték vele, vagy megetették a baromfival) sok helyen
a gyümölcsfák alá szórták ( termékenységvarázslás). Meglehetősen
elterjedt hit volt, hogy a karácsonykor a családot meglátogató
természetfeletti lények táplálására éjjel az asztalon kell hagyni a
karácsonyi morzsát. – Hasonló szerepe van a karácsonyi
ételhulladékoknak Európa minden területén, ahol a karácsonyi vacsora és
asztal szokása ismeretes volt.
tovább...
|