css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A pipacs vagy vadmák
A
mák (Papaver) nemzetség más fajait is szokták pipacsnak nevezni, ezért
megkülönböztetésül a Papaver rhoeas-t magyarul aközönséges pipacs,
mezei pipacs vagy vetési pipacs nevekkel is illetik. Népies nevei:
pipacsmák, büdös mák, czúczik, lúdmák, pitypalatyvirág, veres mák, vad
mák. A pipacs elterjedési területe Dél- és Közép-Európa.
A pipacs feltűnő színű, 30–80 centiméter magas, egyéves növény.
Levelei szárnyasan, mélyen szeldeltek, durván fűrészes szélű
szeletekkel, a szárral és a virágkocsánnyal együtt rásimuló vagy elálló
serteszőrösek. A végálló virágok átmérője 5–8 centiméter. Mindegyik
virágnak négy lángvörös sziromlevele van, a tövén fekete folttal.
Termése fordított tojás alakú, kopasz, többrekeszű, lyukakkal nyíló
tok, amit népiesen „borstartónak” neveznek.Szántók szélén, tarlókon,
parlagokon közönséges gyom. Utak szélén, parlagokon, gyomtársulásokban
nő, 1800 m magasságig. A 20. század közepén még a gabonák egyik
alapvető gyomnövénye volt, azóta a vegyszeres gyomirtás jobbára
kiszorította a vetésekből. A búzatáblák szélén a mezei szarkalábbal és
a búzavirággal együtt ma is tömegesen terem. Kerti növénynek ma már
ritkán ültetik (bár több, dísznövényként nemesített változata létezik);
ilyenkor magról szaporítható. Terméséből a szél rázza ki a magokat.
Magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére
használják. Leveleit nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot),
de csak a virágbimbók kifejlődése előtt. Virágszirmait vörös ételfesték
készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele.
Gyermekeknél a friss hajtás mérgezési tüneteket okozhat! A pipacsvirág
(Papaveris rhoeados flos) Jó köhögéscsillapító és enyhe nyugtató
hatású, teáját toroköblítésre használják. A növény magját, leveleit,
kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik, ami nagy figyelmet
igényel: a szirmokat nem szabad összetörni, mert elvesztik a színüket
és fekete foltossá válnak. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes
helyen szárítják. A szárítás során a szirmok elvesztik élénkpiros
színüket és lilás-pirosakká válnak.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|