css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szatmári Szilvapálinka
A szatmári szilvapálinka eredetvédett magyar pálinka, tükrösen
tiszta, az érleléstől halványsárga színű gyümölcspárlat,
keserűmandulára emlékeztető magzamattal. Alkoholtartalma minimum 40%
v/v. Kizárólag szilva felhasználásával készül, a teljesen érett
penyigei és besztercei szilvafajta gyümölcséből.
A Magyar Köztársaság 2008. évi LXXIII. törvénye, a Pálinkatörvény
szerinti csak olyan speciális eljárással készített gyümölcspárlat
nevezhető pálinkának, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből
készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és
palackozását is Magyarországon végezték. A sűrítményből, aszalványból,
szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának.
A Kárpát-medencében már a 16. század óta jelen van a szilva, már
aszalványként is jelentős volt az exportja. Ugyanebből az időszakból
van a szilvapálinkára is van adat (sligovica, szilvórium). A szilva
hosszan érik, nagy a cukortartalma, így kiválóan alkalmas a
pálinkafőzésre. Kedveltségét növeli, hogy feldolgozása egyszerű.
A Felső-Tisza és a Szamos vidékének öntéstalaján, a Kárpátok
peremvidékének kedvező éghajlati viszonyai között (az alföldi
éghajlathoz képest több a csapadék), a kedvező mikroklíma hatására már
évszázadokkal ezelőtt meghonosodott a vadon termő szilva.
A földrajzi árujelzőt Kelet-Magyarországon, Szabolcs-Szatmár-Bereg
megyében, a Vásárosnamény és 63 környező település területéről származó
szilvából készített termékre lehet alkalmazni. Szatmári szilvapálinkát
kizárólag az ezen a területen fekvő szeszfőzdében szabad előállítani,
gyártani és palackozni.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|