Orjára bontás
A
XIX. század végéig a bontás kizárólagos módja az úgynevezett orjára
bontás volt. A megtisztított állatot bontóasztalon a hátára fektetik,
és négy lábát kihasítják. Ezután hasra fordítják, a gerincoszlop két
oldalán hosszában átvágják a szalonnát. A nyakszirttől jobbra és balra,
a fülek alatt a szájig bemetszik, és többnyire rögtön le is választják
a fejet. Ezzel a szalonna a vállnál is meg van bontva. Ezután lefejtik
mindkét oldalon a szalonnát az állat hátáról, oldaláról, egészen a
hasig, és jobbra-balra kiterítve hagyják. Fejszével elválasztják a
gerincet a bordáktól, s az orjának nevezett gerincoszlopot a farokkal
együtt kiemelik. Kétfelé terítik az oldalast és kiszedik a belsőségeket
előbb a mell-, majd a hasüregből. A gyomor és a belek eltávolítása után
fejtik le a hájat és a hájról a fátylat. Az oldalasokat kiemelve a
bontószéken csak szalonna marad az állal.
tovább...
|