css buttons by Css3Menu.com


  
 















Kolbász

Disznóöléskor bélbe töltött tartós készítmény. Nyers színhúsból fokhagymával, sóval, valamint borssal vagy paprikával, helyenként köménymaggal fűszerezve keverik. A máig paprika nélküli erdélyi kolbász barna színű. A kolbászhúst régebben bárddal aprították, ehhez sokfelé a húsdarálók elterjedése után is ragaszkodnak. Vékonybélbe, szorosan töltik, a töltő korábban marhaszarvból készült. A kolbászt füstöléssel tartósítják. A Nyugat-Dunántúlon a kolbászkészítmény a 19. sz. végéig hiányzott, a szó  hurkát jelentett. A Délkelet-dunántúli német parasztság főtt krumplival kevert húsból készített kolbásza fűszerezve, füstölve ugyancsak nyárig eltartható. Szatmárban a hagyományos kolbász sóval, borssal, paprikával és fokhagymával ízesítve készült. Jelenleg többféle kolbászt is készítenek, sőt divatba jött a szalámi készítése is. Sajnálatos módon a disznótartás is kihalóban van így a disznóvágás is egyre ritkább, ennek oka az is, hogy ma már a húskészítmények igen nagy választéka kapható a piacokon üzletekben.

tovább...















vertical menu css by Css3Menu.com