Kolbász
Disznóöléskor
bélbe töltött tartós készítmény. Nyers színhúsból fokhagymával, sóval,
valamint borssal vagy paprikával, helyenként köménymaggal fűszerezve
keverik. A máig paprika nélküli erdélyi kolbász barna színű. A
kolbászhúst régebben bárddal aprították, ehhez sokfelé a húsdarálók
elterjedése után is ragaszkodnak. Vékonybélbe, szorosan töltik, a töltő
korábban marhaszarvból készült. A kolbászt füstöléssel tartósítják. A
Nyugat-Dunántúlon a kolbászkészítmény a 19. sz. végéig hiányzott, a
szó hurkát jelentett. A Délkelet-dunántúli német parasztság főtt
krumplival kevert húsból készített kolbásza fűszerezve, füstölve
ugyancsak nyárig eltartható. Szatmárban a hagyományos kolbász sóval,
borssal, paprikával és fokhagymával ízesítve készült. Jelenleg többféle
kolbászt is készítenek, sőt divatba jött a szalámi készítése is.
Sajnálatos módon a disznótartás is kihalóban van így a disznóvágás is
egyre ritkább, ennek oka az is, hogy ma már a húskészítmények igen nagy
választéka kapható a piacokon üzletekben.
tovább...
|