css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mocskos haluska
Természetesen saját gyúrású friss tésztával a legfinomabb. Ha van valami jó házi lekvárunk, akkor lesz tökéletes.
Hozzávalók:
20 dkg fehér búzaliszt, 20 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt vagy
durumliszt, 1 tojás, 4 dkg vaj vagy olaj, 10 dkg lekvár (szilvalekvár
vagy alma-szilvadzsem, 5 dkg darált dió
Elkészítése:
A lisztet mély tálba helyezzük, közepébe mélyedést csinálunk, a tojást
beleütjük, a tojás mennyiségének megfelelő vizet öntünk hozzá. (Sót ne
tegyünk a tésztába, mert az lágyít.) A tönkölyliszt vagy durumliszt
sokkal kiadósabbá, egészségesebbé teszi a tésztánkat. Finoman
elvegyítjük ujjainkkal, majd a kezünkkel kemény tésztát gyúrunk belőle.
Belisztezett nyújtódeszkán alaposan kigyúrjuk.
Cipókra vágjuk és tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük, hogy a
lisztszemcsék megduzzadjanak. Ezután kerek lapot készítünk belőle, ami
kb. 2 mm vastag. A nyújtást lehetőleg kevés liszttel végezzük, mert a
tészta kifőzéskor csirizes lesz a sok liszttől. A tésztát egyébként nem
nyújtjuk mindig egyforma vastagra, csuszának, kockatésztának egészen
vékonyra nyújtjuk, metélttésztának pedig gyufaszál vastagságúra
nyújtjuk ki.
Hagyjuk megszikkadni a lepedőket, és ha már nem tapad össze,
feltekerjük a sodrófára, középen végigvágjuk, aztán tetszés szerinti
formára metéljük - esetünkben kb. 5 mm szélességűre, jó éles késsel.
Kifőzésnél a tésztát forró, lobogó, sós vízbe dobjuk, ügyelve arra,
hogy a víz ne nagyon hűljön le. Akkor főtt meg a tészta, ha feljön a
víz tetejére az első forrásnál. Leszűrjük és meleg vízzel leöblítjük. A
száraz, kész tésztákat jóval tovább kell főzni, mint a frissen gyúrt
tésztákat. Úgy tudjuk megnézni, hogy megfőtt-e, hogy forrás közben
kiveszünk villával egy szál tésztát és ketté vágjuk. Ha nem látszik
középen vékony fehér csík, akkor megfőtt.
Amikor kifőtt a tészta, a zsiradékkal összekeverjük, és a felét egy
kiolajozott magas tepsibe terítjük, rákenünk egy réteg lekvárt, a
tetejét a főtt tészta másik felével borítjuk. Előmelegített sütőben
közepes lángon 50 percig sütjük, amíg a teteje szépen meg nem pirul.
Darált dióval tálalhatjuk.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|