css buttons by Css3Menu.com


  
 















Vitorla

A szilva - lekvárnak főzve is - fontos népélel­mezési cikk volt. Mind a paraszti, mind pedig a nemesi-polgári étkezésben használták. A szil­valekvárt tisztán és más gyümölccsel együtt is főzték. A szilvalekvár a kimagvalt gyümölcs­ből készült lassú tűzön. Azért, hogy cukortar­talma miatt ne karamellizálódjék, oda ne égjen, állandóan kavarni kellett a forrón fortyogó lekvármasszát. Nagy öntöttvas üstökben, nyílt katlanon főzték a korábbi évszázadokban. Az idős asszonyok között lekvárfőző szakértők is voltak. Speciális kavaró fakanalakat és készülékeket alkalmaztak, az ún. keverő "lepkéket", amelyekkel ide-oda mozgatva a lekvárt a főzőüstben, megakadályozták a leégést. Az elkészült, sűrű lekvárt cserép­edényekbe, az ún. lekváros szilkékbe fa merőkanalakkal merték ki már a XVIII-XIX. században, majd kihűlés után fehér vászon­darabbal lefedték, és zsineggel átkötötték az edény száját. Hűvös kamrákban polcon rak­tározták, esetleg vásárban árulták az így készített lekvárt.

tovább...















vertical menu css by Css3Menu.com