Gömböc
A
disznó kásás töltelékkel megtöltött gyomrának vagy vakbelének
legelterjedtebb népnyelvi elnevezése. Ha nem töltik meg a
disznógyomrot, eldobják vagy hurkatöltelékbe vágják, oltót készítenek,
vagy savanyú levest főznek belőle. Gyomorba töltött tartós készítmény
a disznó- sajt. Ennek hazai elterjedését időben megelőzte a
gyomornak nem tartós, többnyire fűszerezett kásás keverékkel való
töltése. Ez a készítmény a gömböc. Tölteléke sokszor teljesen
megegyezik a helyi fehér vagy véres hurkáéval, így Északkelet.
Magyarországon aszalt szilva is került bele. A véres gömböcbe
kisebb-nagyobb torka alji véres húsdarabokat, helyenként csontos húst
is tesznek. Szokás ugyanígy megtölteni a vakbelet, így egy állatból egy
nagy- és egy kisgömböc készül. A Körösök vidékén és Erdélyben gyakran
csak a vakbelet töltik gömböcnek, akkor is, ha a gyomor töltetlen
marad. Ahol ezeket a kásás készítményeket gömböcnek nevezik, gyakran az
üres gyomor, a vakbél neve is. A Dunántúlon és a Bácskában, Bánságban
sokfelé átkerült a gömböc név az újabb disznósajtra is. A
Délkelet-Dunántúlon a gyomorba töltött neve kásás pacal gömböc, kásás
pacó, az Ipolytól a Sajóig és sokfelé az Alföldön pucor, ahogy ugyanitt
a töltetlen gyomrot is nevezik. Előfordul a gömböcnek hurka és bendő
elnevezése is. DNy-Dunántúlon a gyomor levesnek főzéséről a disznósajt
készítésre úgy tértek át pár évtizede, hogy a gömböcöt sosem ismerték.
Századunkban a gömböckészítést É-Dunántúlon már teljesen elfelejtették,
egyébként általánosan ismert a népterület K-i felén, a gyomor-vakbél
felhasználásának leggyakoribb eljárása. A gömböcöt kézzel töltik,
bevarrják, kifőzik, nem préselik, nem füstölik, hamarosan
elfogyasztják. Savanyú levesnek vagy húsos káposztában főzik meg, sütve
tormás lével tálalják. A gömböc ezen a néven a hazai forrásokban a 16.
századtól ismert. Ekkor az erdélyi fejedelem szakácsa is ajánlotta, a
18. században közrendi háztartásokban még kedvelt volt. Szatmárban még
a 20. században is rendszeresen készítettek gömböcöt, ma már a kevésbé
elterjedt. Sütőben megsütve savanyúsággal fogyasztották.
tovább...
|