css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Befőtt
A befőzés nem túl bonyolult dolog, de könnyen lehet rossz a végeredmény, ha nem megfelelő az előkészítés. A
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az élelmiszerbiztonság
szempontjait figyelembe véve, összegyűjtött néhány fontos praktikát,
amire befőzés során érdemes figyelni.Ha sokáig eltartható, jó ízű és
minőségű befőttet szeretnénk, akkor ahhoz megfelelő minőségű, érett és
sérülésmentes alapanyagokat kell vásárolnunk. Ügyeljünk arra, hogy ne
legyen penészes, puha, erjedt, vagy szokatlan szagú, és ne közvetlenül
a permetezés után vegyük meg. Ennek utolsó időpontjáról nyugodtan
érdeklődhetünk az árustól. Talán emlékeznek rá, hogy nagyanyáink külön
befőző edényt és fakanalat tartottak. Ezeket csak a befőzéshez
használták, ami élelmiszerbiztonsági szempontból is fontos. Az üvegeket
mosogatószeres vízzel először mossuk, majd alaposan öblítsük el, és
mikrohullámú sütőben forrósítsuk át. Így minden baktériumot
elpusztítunk. Felhasználásig borítsuk tiszta konyharuhára. A tetőket
tegyük pár másodpercre forró vízbe, majd alaposan szárítsuk le. Az
üvegeket és a tetőket felhasználás előtt érdemes megszagolni, hisz
érezhető rajta, hogy korábban savanyúsághoz vagy gyümölcshöz
használták, így ki is válogathatják őket, és ismét azt töltsenek bele,
ami korábban is volt már benne. A zöldségeket, gyümölcsöket is alaposan
mossuk meg, és a hibás részeket vágjuk ki.
A
befőzés vagy tartósítás során tulajdonképpen elpusztítjuk a romlást
okozó mikrobákat, vagy megakadályozzuk azok további szaporodását.
Többféle tartósítási mód is létezik, ezek közül a hőkezelés elpusztítja
a mikrobákat, míg a cukor, a méz, a só, az ecet vagy alkohol
alkalmazásával megakadályozzuk szaporodásukat. A megfelelően eltett,
átforralt és kidunsztolt befőttek, savanyúságok esetében tartósítószer
használata nem is szükséges. Mindig csak egy télre elegendő adagot
készítsünk el, ne tartsunk több éves termékeket, hiszen a legtöbb
esetben azok íze, állaga és élvezhetősége is nagyban csökken az évek
során. Az elkészült befőtteket légmentesen zárjuk. Ha nem megfelelő az
üveg zárása, a termék könnyen megromlik, megpenészedik. Mindig ép,
sérülésmentes tetőfedőket használjunk. A teljes biztonság kedvéért a
fedők alá celofánt is tehetünk. Az így elkészült befőtteket száraz,
hűvös helyen tároljuk, hiszen a nyirkos, penészes helyiség az üveg és a
termék penészedését is okozhatja, de a fedelek is könnyen
elrozsdásodnak vagy akár ki is lyukadhatnak.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|