Libatömés
Magyarországon a baromfiak közül
leginkább a ludat és a kacsát hizlalják. Az utóbbi századokban főként
kukoricával, darával tömik, dugják, azaz erőszakkal etetik őket. A
gúnárt, gácsért heréletlenül fogják hízóba, a kakast viszont előbb
kappanná herélik. A kappanhizlalásnak Magyarországon régi, középkori
hagyománya van. Újabb eljárás a pulykahizlalás, de ez csupán az Alföld
déli részein van szokásban. lúdhizlalás hazai kezdeteit és korai
formáit kevésbé ismerjük. Árpadarával, galuskával libákat is hizlaltak
már a kukorica elterjedése előtt, de aligha tömegesen. Erre főként
közvetett adatokból lehet következtetni. Siménfalván (Udvarhely m.)
1636-ban a majorsági építmények között említenek már egy „lúd hizlaló
ólacská”-t is, amelyet szalmás fedéllel, ajtócskával láttak el. A ludat
mindkét esetben szűk ólba zárják, hogy minél kevesebbet mozogjon, a
tömni való kukoricát pedig megsózzák.
tovább...
|