Liba sütése
Hozzávalók:
2 fél libamell
A páchoz:
2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
1 fej felkarikázott hagyma (vagy 2 teáskanál hagymakrém)
2 gerezd fokhagyma darabokra vágva (vagy 1–2 teáskanál fokhagymakrém)
Ízlés szerint őrölt bors, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom
Libazsír a sütéshez
1/2 dl konyak
2 alma szeletekre vágva
Elkészítés: A libamellen a bőrt kockásra bevagdossuk, a húst besózzuk.
(Ha a páchoz hagymakrémet és/vagy fokhagymakrémet használunk,
óvatosabban sózzuk, mert ezek önmagukban is sósak!) Elkészítjük a
páclevet a felsorolt hozzávalókból, a húsra öntjük, majd lefedve egy
éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a húst mindkét oldalán egyenként 6–8
percig libazsíron átsütjük. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük, a
libamelleket szintén kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk. Egy hőálló
edénybe sorban lerakjuk a húst és az almát, a sütésből visszamaradt
zsírral leöntjük, az egészet meglocsoljuk kevés konyakkal, és sütőben
(vagy mikrohullámú sütőben) összesütjük. Körete krumplipüré vagy párolt
rizs.
Márton Lúdja - boros libapecsenye
Hozzávalók
(4 személyre:)
1 db libamell,
2 db comb,
5 dkg gomba,
2-3 db sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma,
5 dl. Szt. Márton bora,
3 evokanál olaj,
2 evokanál liszt,
rozmaring, fokhagyma, só, feketebors
Elkészítés A libadarabokat megsózzuk, borsozzuk, és hirtelen, forró
olajban mindkét oldalát átsütjük. Ezután megtisztítjuk és
felszeleteljük a gombát, apróra vágjuk a hagymát, és karikákra vágjuk a
sárgarépát. Mindezeket forró olajban enyhén megpirítjuk, lisztel
megszórjuk, sóval, borssal, fokhagymával, rozmaringgal ízesítjük, majd
hozzáadjuk a bort és a mártást ráöntjük a megpirított libahúsra.
Kezdetben erős lángon, majd később lassú tűzön lefedve addig pároljuk,
amig a liba puha lesz. Ekkor a libahúst elhelyezzük a sütőedénybe, és
melegen tartjuk.
A levét leöntjük, a gombát, hagymát szitán áttörjük és a sűrítményt a
lével együtt még egyszer felforraljuk. Az így nyert mártást ráöntjük a
libahúsra. Végül előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Bármilyen
körítés illik hozzá, kivéve a tésztaféle.
tovább...
|