Torkos csütörtök (tobzódó
csütörtök)
A
torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha
része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő
nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag,
és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint
megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.
A
20. század második felében hazánkban történt politikai változások
azonban nagyban módosították a farsangi szokásokat is: módszeresen
szerveztek és szerveznek néha ma is nagyböjti hétvégékre, sőt akár
hamvazószerda napjára is munkahelyi és iskolai összejöveteleket,
bálokat, bőséges étkezéssel járó rendezvényeket. A torkos csütörtök
hagyománya ennek következtében hamar megkopott és elhalt. A
rendszerváltást követően még évekig nem emlegették a torkos
csütörtököt, mígnem a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére egyfajta
vendéglői reklámfogásként az utóbbi években újjáélesztették emlékét,
hagyományát.
Eredeti
napja feltehetően hamvazószerda előtti csütörtök. Magyarországon a
hamvazószerda utáni csütörtökre helyezve élesztették újjá.
tovább...
|