css buttons by Css3Menu.com


  
 Torkos csütörtök (tobzódó csütörtök)

A torkos csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.
A 20. század második felében hazánkban történt politikai változások azonban nagyban módosították a farsangi szokásokat is: módszeresen szerveztek és szerveznek néha ma is nagyböjti hétvégékre, sőt akár hamvazószerda napjára is munkahelyi és iskolai összejöveteleket, bálokat, bőséges étkezéssel járó rendezvényeket. A torkos csütörtök hagyománya ennek következtében hamar megkopott és elhalt. A rendszerváltást követően még évekig nem emlegették a torkos csütörtököt, mígnem a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére egyfajta vendéglői reklámfogásként az utóbbi években újjáélesztették emlékét, hagyományát.
 Eredeti napja feltehetően hamvazószerda előtti csütörtök. Magyarországon a hamvazószerda utáni csütörtökre helyezve élesztették újjá.


tovább...vertical menu css by Css3Menu.com