css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ÚJ bor
Márton napjára már kiforrt az
újbor. Dugonics szerint a bornak Szent Márton a bírája, tehát ezen a
napon a bort mindenképpen meg kellett kóstolni. A Márton-napi újbor
kóstolgatásának szertartása a bort és a pincék sötétjét övező
misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, az
egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel
pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák.
Akármilyen is az évjárat, az újbornak mindig el kell készülnie november
11-ére. Tudják ezt a borászok, hiszen a Márton-nap előtti héten már
egyre többen érdeklődnek az újbor minőségéről. Itthon az újbor
megkóstolása nem az évjárat értékelését jelenti, hanem a bor szeretetét
fejezi ki. Az újbor üde, friss, többségében illatos, olyan, ami
átmelengeti a szívet, lelket.
Újbor
A pincék itthon is készülnek az újborra, de nálunk a hangsúly az
étkezésen, a libán van. A liba egyik nagy előnye, hogy a majd minden
része felhasználható, az aprólék és a nyak, leveshez kiváló, de töltve
is remek. A comb és a mell roston sütve vagy kemencében, a mája pedig
számos változatban készíthető el. Villányban régóta hagyomány a
Márton-nap. A legtöbb pincében már idei rozéval és portugieserrel
várják a turistákat, akinek nincs konyhája, az is kínál pár falat
libatepertőt vagy libazsíros kenyeret a vendégeinek. Ilyenkor szokás
még sütőtököt és sült gesztenyét falatozni a borok mellé. Ilyenkor a
gesztenye szezonja van éppen, ilyenkor a legfrissebb, érdemes belőle
krémlevest készíteni, ahogy a Mandula étteremben teszik. A libamájat
itt zeller és dió kíséri, a libakolbász után a törköly sörbet
hecsedlivel megkönnyíti a menü folytatását. Az ételsort édes lúdláb
zárja.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|