A lekvárfőzés és a szilva hagyománya Szatmárban
A szilva az egyik legelterjedtebb
gyümölcsünk. Híres szilvatermő vidék Szatmár. Régen minden portán
megtalálható volt a szilvafa több fajtája is. A „nemtudom” szilva
a lekvárfőzés alapayaga Szatmárban vadon is megterem különösen nagy
összefüggő szilvások vannak Panyola környékén. Hét szilvafa jelezte a
nemesi származást. Különféle szilváknak más tartósítása terjed el. A
kiváló besztercei szilvából aszalványokat készítettek. Újabb kutatatás
szerint, itt találták a legrégebbi aszaló kemencéket. A szilva és
az aszalt szilva nagy mennyiségű ásványi anyagot (kálium, kalcium,
foszfor és magnézium, nyomelemet, cink) és vitamint tartalmaz (A-, az
A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi
B-vitaminféleség, továbbá a C vitamin). Az aszalt szilvából a vas
felszívódása rendkívül magas fokú. Szatmárban az aszalt szilvából
készült szilvás étel, majd minden héten asztalra került, de a nagy-
péntek az nem maradhatott el a hagyományos szilvás étel nélkül. Az
aszalásnak nagy hagyománya van Szatmárban, egyedi fajtája a dióval
töltött aszalt szilva. Legalkalmasabb szilvafajták: magvaváló,
vastaghúsú, édes (pl. besztercei) Kevésbé alkalmas: nem magvaváló,
valamint a nyári fajták és a ringlók. A hagyományos felhasználás
legfontosabb jellemzője, hogy cukrot nem használnak, így rendkívül
egészséges, közkedvelt.
Az aszalás hagyománya feléledőben van. A térség vendégházaiban kemence
és aszaló kemence is működik, ahol a turisták személyes tapasztalatokat
szerezhetnek és gasztronómiai élményben is részesedhetnek. Fajta
szerint különböző felhasználási mód hagyománya, van a mai napig
elterjedve. A Szatmári híres „Nemtudom” szilvát lekvár főzésre
használják. A lekvár főzése is újra virágzik, ezt ma is kalákába
végzik, a hozzákapcsolódó hagyomány a kavaró. Térségünkbe látogató
turisták joggal keresik a méltán híres szilvalekvárt, Szatmár fekete
aranyát. Aki egyszer ezt kóstolja visszatérő vendég lesz térségünkbe.
A lekvárral készült ételek is reneszánszukat élik pld. lekváros
derelye, szilvalekváros fonott fánk, lekváros lapótya, mocskos haluska,
lekváros puliszka, a szatmári porlós sütemény, zserbó és az újonnan
divatba jött süteményekről nem is beszélve. A régi időben a gyermekek
kedvenc uzsonnája volt a szilvalekváros kenyér. A szatmári vendégházak,
éttermek az idelátogató vendégeket, turistákat tájjelegű ételekkel
várják. A szilvalekvár kiváló magyar termék, hungaricum.
A híres szilvánkra épül a térségben sok rendezvény pl. Panyolafeszt,
Szatmárcsekei nemzetközi lekvárfőző verseny. Látogatott hely a Penyigei
Lekvárium. Kedvelt kirándulási útvonal a Szilvaút. Itt kívánom
megjegyezni a környék nevezetességei között a kiváló szilvánkra épült
pálinkafőzést Szatmári szilvapálinka, szintén hungaricum az egész
világon ismert, ill. elismert. Látvány pálinka főzdéink is méltán
keresettek Panyola, Olcsvaapáti, Fehérgyarmati, Kisari stb. főzdék ahol
a kóstoláson kívül rendezvények szervezésére és szálláshelyek
biztosítására is lehetőség nyílik. A Szilva út össze van kötve vallási
turizmussal, aminek kettős célja van a színes gasztronómiai élményeken
felül bejárja a térség irodalmi és műemléki nevezetességeit, a
templomépítészet remekeit.
tovább...
|