css buttons by Css3Menu.com


  
 Kavaró

Az a hely, ahol a lekvárt főzik. Megállás nélkül kavarni kell, nehogy leégjen. Na de ne siessünk ennyire előre! A szilvából készült termékek évszázadok óta fontos szerepet töltenek be a szatmári emberek életében. Valaha a szegény ember gyümölcsének nevezték. Nem véletlenül. Nem volt mindig ennyire felkapott a szilva. A helyiek termesztették, felhasználták, egy szem se veszett kárba. Másnak nem nagyon kellett. Apró, sötét színű, tárolni nem lehet. Mit csináltak vele? Leszedték, majd nyersen, főzve, aszalva hasznosították. A szilva és a lekvár az évek, évtizedek során megélt számos hanyatlást és felemelkedést. Most a sokadik virágzását éli. Ennyit a múltról. Tekintsük előre, mert lassan érik a szilva! Ha valaki végigsétál nyár végén a szatmári falvak utcáin és orrát idegen, ám mégis kellemes illat csapja meg, akkor biztos lehet benne, hogy a közelben lekvár fő. Szatmárban a szilvalekvárt nem a konyhában, fazékban, hanem az udvaron, üstben főzik.
A penyigei vagy nemtudom szilva augusztus végén, szeptember elején érik. A fák alatt lekaszálják a füvet, ponyvát terítenek alá, majd hosszú, vékony verőrúdakkal leverik a szilvát a fáról. A szilvát felszedik, majd fateknőkben több léről átmossák, szűrőben lecsepegtetik. A hibás szemeket kiválogatják. Vályogból, pelyvás sárból tapasztott katlanba kerül a rézüst. Az üst oldalát is körbetapasztják, nehogy leégjen a lekvár. Mivel ez a szilva nem magvaváló, nem magvalják ki. Főzés előtt egy keveset kézzel összetörnek, hogy levet eresszen, ne égjen le. Így kezdik meg a ciberézést. A levet engedett szilvához fokozatosan töltik a többit és addig főzik állandó kavarás mellett, míg a hús és héj el nem válik a magtól. Ezt a sűrű masszát kiszedik, és cibererostán átdörzsölik. A dörzsölés végére a rostán marad a mag. A mag nélküli, átdörzsölt „gyümölcslevet” – ciberét – visszatöltik a kimosott rézüstbe. Az üstbe helyezik a vitorlát és kavarórúdat. Újból tüzet raknak, és kezdődik az öregítés. A ciberéből sűrű lekvárt főznek. Az öregítés állandó kavarás mellett több mint 12 órát is igénybe vehet. Akkor van kész a lekvár, ha a felfordított kanálról nem esik le vagy újságpapírra rakva, a papír nem ázik át. A kész lekvárnak magas, 60-62%-os a szárazanyagtartalma. A forró lekvárt teknőbe szedik kihűlni, majd szilkékbe teszik. Régebben kemencébe is berakták, megbőrözték a lekvár tetejét, ezzel is lezárva azt. A szilkéket zsírpapírral, hólyagpapírral kötötték le. Cukrot, tartósítószert nem használnak, ezek nélkül is évekig eláll a lekvár. Nem romlik meg, csak még jobban megöregszik. Leegyszerűsítve így főzik a „fekete aranyat”, ami a valóságban több mint egy nap.

Két szomszédvár

Szatmárban évszázadok óta együtt élnek magyarok, románok, szlávok, tótok, ruszinok, zsidók és cigányok - hét náció, öt meghatározó felekezetben. Pont szilvafajtából lenne kevesebb?!
A kék héjú gyümölcs ősidők óta nő - már-már dzsungelszerűen - a folyók árterében, s jól tűri azt is, ha elárasztja a víz. Legalább négy fajtát jegyeznek itt emberemlékezet óta: a mézédes kökényszilvát meg a "macskapöcsűt", a gömbölyű Boldogasszony szilvát, ami Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én érik, s persze a beszterceit, amit a németek egyszerűen magyar szilvaként emlegetnek. Ehhez jönnek az újabb fajták: a Stanley, az Elena, a Lepotika, a President... de a környék aranyát, a katlanban főtt fekete szilvalekvárt a vékony héjú, sárga húsú, apró szemű "Nemtudomszilva" adja. A Szatmár-Beregben őshonos, eredetvédett gyümölcsök közül talán ez, a "Nemtudom-szilva" a leghíresebb (persze csak a milotai dió után, amit a századelőn a londoni tőzsdén is jegyeztek). Szatmár szilvás központja pedig két szomszédos település: Penyige és Panyola. A két szomszédvár játékosan vetekszik egymással: az egyik Szilvóriumot, a másik Lekváriumot alapított ugyanarra a gyümölcsre. A penyigeiek azt is megtették, hogy Penyigei szilva néven védették le a Panyoláról magukkal vitt nemtudom fajta szilvacsemetét, holott a” Nemtudomszilva’ mégiscsak Panyola körül terem meg leginkább: nincs már az öt kilométerre fekvő Ábrádon, vagy Olcsvapátiban sem. Olyan összefüggő szilvás, ami Panyolát körülveszi, nincsen még egy.

tovább...vertical menu css by Css3Menu.com