Szilvásétel
Hozzávalók: 50 dkg aszalt szilva,
30 dkg kristálycukor, csipetnyi só, fél citrom, 10 szem egész fahéj, 12
szem szegfűszeg, 1 liter tej, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 púpos
evőkanál szilvalekvár. Az aszalt szilvát langyos vízzel felöntjük, és
kicsit áztatjuk. Leveses fazékban vizet forralunk, ebbe beleöntjük a
megduzzadt szilvaszemeket, és pár percig főzzük. Közben fűszerezzük
szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral, sóval, és a citromot is hozzáadjuk.
Főzés közben habarást készítünk. A lisztet a tojással, és kevés tejjel
simára keverjük, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a tejet, hogy híg
legyen. A forró leveshez öntjük, és a szilvalekvárt is belekanalazzuk.
A megmaradt tejjel összefőzzük, hűtve tálaljuk.
Aszalt szilvás étel (szilvaleves)
Hozzávalók: 50 dkg aszalt szilva, 30 dkg kristálycukor, csipetnyi só,
fél citrom, 10 szem egész fahéj, 12 szem szegfűszeg, 1 liter tej, 1
tojás, 2 evőkanál liszt, 2 púpos evőkanál szilvalekvár. Az aszalt
szilvát langyos vízzel felöntjük, és kicsit áztatjuk. Leveses fazékban
vizet forralunk, ebbe beleöntjük a megduzzadt szilvaszemeket, és pár
percig főzzük. Közben fűszerezzük szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral,
sóval, és a citromot is hozzáadjuk. Főzés közben habarást készítünk. A
lisztet a tojással, és kevés tejjel simára keverjük, majd folyamatosan
adagoljuk hozzá a tejet, hogy híg legyen. A forró leveshez öntjük, és a
szilvalekvárt is belekanalazzuk. A megmaradt tejjel összefőzzük, hűtve
tálaljuk.
Szilvalekváros csavart fánk
Hozzávalók (10 főre): 2 kg liszt, 20 dkg vaj, 1 liter tej, 50 dkg
kristálycukor, csipetnyi só, 3 tojás, 10 dkg élesztő. A töltéshez 6
púpos evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál cukor, a tetejére porcukor, a
sütéshez zsír, vagy étolaj. A tejet meglangyosítjuk, egy evőkanál
kristálycukorral elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg
helyre tesszük, kelni hagyjuk. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat,
hozzáadjuk a fél kg cukrot, a csipetnyi sót, a tojásokat, és a
felfuttatott élesztőt. Összedagasztjuk a tésztát, közben langyos vízzel
pótoljuk a folyadékot. Laza, jól kidolgozott tésztát készítünk. Addig
verjük a fánkmasszát, amíg elválik a tál oldalától, és hólyagok lesznek
a tetején. Ekkor liszttel megszórjuk, kendővel letakarjuk, és meleg
helyen pihentetjük, míg megkel. Közben a szilvalekvárt a cukorral, és
1-2 dl vízzel elkeverjük, hogy könnyen kenhető legyen. A megkelt
tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kézzel széthúzzuk. A
szélétől egy centire lekvárcsíkot kenünk, felhajtjuk rá a tésztát, jól
lenyomkodjuk, és ezt a hosszú csíkot levágjuk. 10-15 centi hosszúra
daraboljuk, a végeit is rögzítjük, nehogy a lekvár kifolyjon belőle a
sütés során. Két végét összefogjuk, megfonjuk, és amíg zsírt, vagy
olajat hevítünk, kelni hagyjuk. Forró zsiradékban mindkét oldalát
aranyló barnára sütjük, tálban kicsit hűlni hagyjuk, végül porcukorral
megszórjuk.
tovább...
|