Cibere, öregítés, szilke
Bár július elején már beérik az
első szilva, a befőzést hagyományosan augusztus 20-án kezdik meg
Panyolán. Amit napközben szednek, este megmossák, s még akkor alá is
gyújtanak a katlanba állított üstnek, amit innentől kezdve egy percre
sem lehet magára hagyni. Az agyagból vagy téglából rakott katlant, ha
jól sikerült, sosem bontják le, legfeljebb javítgatják (azt, amit a
katlan tud: hogy ne csak az üst alját, hanem az oldalát is érje a hő,
vízköpenyes üsttel oldják meg a nagyüzemekben). A „Nemtudomszilva” nem
magvaváló, meg sem próbálják kimagozni, már csak azért nem, mert a
benne főtt mag utánozhatatlan ízt ad a lekvárnak - addig főzik maggal
együtt, míg teljesen össze nem törnek a szemek, mélyvörös, fényes, sűrű
pépet adva. Ekkor átrostálják, s a magtól, héjtól megtisztított sűrű
pép a "cibere”. A cibere lekvár-főzési csemege, a kavarókat és a
vendégeket kínálják meg vele. Szatmárban általában kenyérrel fogyasszák.
tovább...
|