css buttons by Css3Menu.com


  
 















Cibere, öregítés, szilke

Bár július elején már beérik az első szilva, a befőzést hagyományosan augusztus 20-án kezdik meg Panyolán. Amit napközben szednek, este megmossák, s még akkor alá is gyújtanak a katlanba állított üstnek, amit innentől kezdve egy percre sem lehet magára hagyni. Az agyagból vagy téglából rakott katlant, ha jól sikerült, sosem bontják le, legfeljebb javítgatják (azt, amit a katlan tud: hogy ne csak az üst alját, hanem az oldalát is érje a hő, vízköpenyes üsttel oldják meg a nagyüzemekben). A „Nemtudomszilva” nem magvaváló, meg sem próbálják kimagozni, már csak azért nem, mert a benne főtt mag utánozhatatlan ízt ad a lekvárnak - addig főzik maggal együtt, míg teljesen össze nem törnek a szemek, mélyvörös, fényes, sűrű pépet adva. Ekkor átrostálják, s a magtól, héjtól megtisztított sűrű pép a "cibere”. A cibere lekvár-főzési csemege, a kavarókat és a vendégeket kínálják meg vele. Szatmárban általában kenyérrel fogyasszák.

tovább...















vertical menu css by Css3Menu.com