css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Szilvásbukta
Hozzávalók:
A tésztához:25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 3,5 dl langyos tej,
2,5dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 dl olaj, 3 tojás
sárgája, 1 citrom héja
A töltelékhez:50 dkg szilvalekvár
A lekenéshez: olaj
Elkészítés:
A kétféle lisztet összekeverjük. A liszt halom közepébe kis fészket
mélyítek. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük egy
kevés langyos tejjel és hagyjuk, hogy kb. 15 perc alatt felfusson az
élesztő. Hozzáadjuk a többi járulékos anyagot és jól kidagasztjuk. Egy
órán át meleg helyen kelesztjük. Bőven meglisztezett deszkán átgyúrjuk
a tésztát. Kinyújtjuk 28x42 cm-es téglalappá, így kijön belőle 24 db
7x7 cm-es négyzetet. A szilvalekvárból minden kis négyzet közepébe
teszünk. Kialakítjuk a buktaformát, lekenjük olajjal és szorosan egymás
mellé rakosgatjuk őket. Húsz percet kelesztjük meleg helyen, majd 180
fokos sütőben, további 25 perc alatt készre sütjük.
Egy kiadós leves mellé második fogásnak is megfelelő, hagyományos népi
kelttészta készítését írja le a fenti recept. Szatmári jellegét a
helyben főzött, "valódi" szilvalekvár adja, mely természetesen csakis
penyigei, vagy besztercei szilvából készülhet! Szegényebb háznál, ahol
a kertben egyetlen, nemhogy hét szilvafa sem nő (ugyebár mindenki
tudja, kik voltak a "hétszilvafás nemesek"?), ott az asszony vagy a
gyerek akár az útmenti fákról is szedhetett.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|