css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milotai 10 (M 10)
Az
érdi kutatóintézet kutatója, Szentiványi Péter diónemesítő által a
tiszaháti termőtájon, Milotán kiválasztott, és a későbbi szelekció
során az egyik legjobbnak bizonyult magyarfajta. Anyafája a
milotai postaépület udvarán élt, mára már kipusztult. A fajta állami
elismerést 1963-ban kapott, azóta Németországban is engedélyezték
termesztését. Fája közönséges dió alanyon közepes növekedési erélyű.
Fekete dió alanyon gyengébb, de a fekete dió alanyhoz jó az affinitása.
Koronája fiatalon feltörekvő, később gömbkoronává alakul.
A
korona termőfelületének kinevelése lassúbb, koronája felnőttkorban
félgömb alakú. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem,
viszont kismértékben alternáló terméshozásra hajlamos. Az egyik
legtermékenyebb magyar dió. A hajtások átlag 53 %-ban rakódnak be
terméssel. Termővesszői 20-25 %-ban oldalrügyön is hoznak nővirágot.
Viszonylag korán fakad, ennek ellenére a fiatal hajtások fagytűrése
viszonylag jó, mert rügyei hosszabb idő alatt fokozatosan fakadnak,
ezért a fajta viszonylag fagytűrő, mert részben a fagyok után fakad.
Ritkán éri teljes tavaszi fagykár. Virágzása hím-előző, a hím- és a
nővirágok virágzási ideje részben egybeesik. Kölcsönösen együttvirágzik
a Tiszacsécsi 2, Alsószentiváni 118 és Pedro fajtákkal, amelyek
porzófajtái lehetnek. Porzófajtát egyébként nem igényel, apomiktikus
terméshozása kielégítő, és saját virágporával is termékenyül.
Termesztői megfigyelés, de több évjáratban, több termőhelyen
tapasztaltuk, így már tényként állapítható meg, hogy fagykáros évet
követően nagyon kevés hímvirágot fejleszt, van úgy, hogy szinte semmit.
Közepes-kései érésű, szeptember utolsó dekádjában érik. A dió
sárgásbarna színű, sima felületű, tetszetősen rajzolatos, átmérője
közepes-nagy, 34-35 mm. A bél aránya 47-52 %. Könnyen törhető és
tisztítható. A bél színe világossárga, a bél hártyás héja tetszetős
rajzolatú. Olajtartalma magas, 68,4 %, fehérjetartalma közepes, 17,7 %.
Jóízű. Mindezek alapján az egyik legjobb gyümölcsminőségű magyar dió.
Mélyrétegű, jó termőerejű talajt igényel, gyengébb termőhelyen termése
kisebb, de a gyümölcs minősége jó marad. Mélyebb fekvésű, fagyveszélyes
helyre nem javasolt.
Tisztelt diófajta-választó Kollégám, legyünk kicsit elfogultak,
nevezzük a Milotai 10-est a világ legszebb diójának. Én legalábbis nem
láttam még képen se szebbet. A hátrányait pedig nézzük el neki.
Milotai dió
Magyarország egyik legjobb diótermő helye a Felső-Tisza vidéke, itt
terem a messze földön híres Milotai dió. A jól törhető, papírhéjú dió
fája bőven termő fajta, gyümölcse nagyméretű, gömb alakú, világos
színű, ízletes, könnyen feldolgozható. A néphit szerint ezeket a fákat
a diót kedvelő varjak ültetik. Milotán háromféle dió terem: a Milotai
10 (érési ideje szeptember vége), a Tiszacsécsi 2 (érési ideje október
eleje), valamint a Tiszacsécsi 83 (érési ideje szeptember vége, október
eleje). A legismertebb diófajtát, a Milotai 10-est (M10) a XIX. század
elején az angol tőzsdén is jegyezték. Termését Szatmárban kelt tészták
töltelékeként használják, de különböző kemencében sült édességeket is
ízesítenek vele. A dióbéllel töltött aszalt szilva, a zölddió befőtt és
a diólikőr a milotaiak büszkesége. A szatmári ünnepek kedvelt étke ma
is a diós bejgli. A dió jótékony hatású az emberi szervezetre: a
termés fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, a levelek teája
bélhurut, bélféreg és magas vérnyomás ellen hatásos.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|