css buttons by Css3Menu.com


  
 















Gombóc főzés

Jóslás a jövendőbeli személyére, ritkábban a házasságkötés idejére vagy egyéb körülményeire. Az eladósorban levő leányok kedvelt szórakozása volt a téli estéken, különösen a  fonóban (kukoricafosztás), valamint azokon a naptári ünnepeken, amelyeknek évkezdő jellegük volt. .pl. András napján,  Luca napján,  karácsonykor, szilveszterkor. A szerelmi jóslások országosan ismertek, de egy-egy faluban divatszerűen egyiket vagy másikat gyakorolták inkább. – A közelmúltban legelterjedtebb a gombóc vagy derelye főzés volt: tizenhárom gombócot készítettek és tizenkét cédulára férfineveket írtak fel. Éjfélkor a forró vízből kikapták azt a gombócot, amelyik először jött fel, s amilyen név volt a cédulán, olyan nevűnek hitték a férjet. Ha a cédula nélküli gombócot vetette fel a víz először, akkor a jóslás szerint abban az évben nem ment még férjhez a leány (főleg Luca és András napján)

tovább...















vertical menu css by Css3Menu.com