Gombóc főzés
Jóslás a jövendőbeli személyére,
ritkábban a házasságkötés idejére vagy egyéb körülményeire. Az
eladósorban levő leányok kedvelt szórakozása volt a téli estéken,
különösen a fonóban (kukoricafosztás), valamint azokon a naptári
ünnepeken, amelyeknek évkezdő jellegük volt. .pl. András napján,
Luca napján, karácsonykor, szilveszterkor. A szerelmi jóslások
országosan ismertek, de egy-egy faluban divatszerűen egyiket vagy
másikat gyakorolták inkább. – A közelmúltban legelterjedtebb a gombóc
vagy derelye főzés volt: tizenhárom gombócot készítettek és tizenkét
cédulára férfineveket írtak fel. Éjfélkor a forró vízből kikapták azt a
gombócot, amelyik először jött fel, s amilyen név volt a cédulán, olyan
nevűnek hitték a férjet. Ha a cédula nélküli gombócot vetette fel a víz
először, akkor a jóslás szerint abban az évben nem ment még férjhez a
leány (főleg Luca és András napján)
tovább...
|