Babona
Mint a nyár kezdetéhez, a
termékenység ünnepéhez, számos babonás hiedelem is kapcsolódik e
naphoz. Különösen az írek számára volt jelentős május elseje. Ezen a
napon például sohasem gyújtottak pipára a kandalló tüzéből, és parazsat
sem vittek ki a házakból, mert rossz ómennek vélték. Ugyanakkor a május
elsején elfogyasztott csalánlevesről pedig azt tartották, hogy egy évig
védelmet nyújt a reuma ellen. Igen rossz ómennek vélték, ha május első
napján kialudt a tűz, melyet csak a pap házából hozott parázsló
tőzeggel lehetett ismét meggyújtani. Ezt követően viszont a szentelt
tőzeg hamuját szét kellett szórni a padlón és a küszöbön. Tilos volt a
tüzet, a vizet, a tejet és a sót pénzért vagy szerelemért árulni, s ha
egy vándor kapott egy csésze tejet, azt sóval összekeverve, a házban
kellett meginnia. A sós vizet, mint italt mindenkor hatásosnak
tartották. Valóságos talizmán volt a gonosz ellen, ha megfelelő
varázsdoktor készítette, és mágikus szavakat mondott fölötte. A mocsári
gólyahírnek – melyet Beltane növényének neveztek – varázserőt
tulajdonítottak. Girlandokat készítettek belőle a jószágok számára és
az ajtófélfákra, a küszöbre pedig tejet öntöttek, hogy távol tartsák a
rossz tündéreket. A május elsejének hajnalán talált nyulakat
boszorkányoknak tartották, ezért kövekkel dobálták meg őket.
A népgyógyászok lábizzadásra a május elsejei napkelte előtti
mezítlábas sétát javasolták, ugyanis a hajnali harmat szappanszerű
hatással bírt, ami összehúzta a bőrt. Ehhez a naphoz kötődik az a
babona is, mely szerint, aki május elsején a reggeli harmatban megmossa
az arcát, fiatal marad és megszépül a bőre. Európa nyugati részén május
elsejére virradóan elterjedt volt a harmatszedés szokása. Ennek során
az asszonyok éjfélkor vagy napkelte előtt – gyakran meztelenül – egy
lepedőt vagy valamilyen ruhadarabot (kötényt, szoknyát) húztak végig a
legelőn. Hazatérve az összegyűjtött harmatot az abrakba vagy a
kenyérlisztbe csavarták ki. A hiedelem szerint ettől több tejet adott a
tehenük, vagy finomabb kenyeret sütöttek.
tovább...
|