css buttons by Css3Menu.com


  
 Hagymahajas tojás

A legegyszerűbb természetes tojásszínezékek közé tartozik a vöröshagyma külső buroklevelei, amelyből ha főzőlevet készítünk a barna különböző árnyalataira színezhetjük tojásainkat, attól függően, hogy mennyi ideig áztatjuk a héjas lében.
Ha nincs kéznél egy zacskónyi buroklevél, a szomszéd zöldségestől egy kérésre beszerezhetjük. A díszítéshez használt virágokat, leveleket a kertünkben vagy egy kellemes hétvégi túra alkalmával össze is gyűjthetjük.
 
A mintaként használt leveleket, virágokat harisnyanadrággal vagy egy kinőtt póló 10x10 cm-re feldarabolt darabjaiba csomagoljuk. Mártsuk a leveleket, virágokat víz alá, hogy rátapadjanak a tojás felületére, majd rendezzük el őket mutatósan. Ezután ügyesen csomagoljuk be a tojásokat, majd kössük be szorosan az anyag végét. Minél passzentosabban tudjuk bekeríteni a tojást, annál tökéletesebb lesz a festés.
 
Óvatosan helyezzük a tojásokat a hagymahéjra, töltsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi őket, majd főzzük egy órán keresztül és hagyjuk a barna lében kihűlni. Más dolgunk nincs is, csomagoljuk ki a művészi tojásainkat. Egy kis szalonnabőrkével pár mozdulattal csillogóvá varázsolhatjuk hímes tojásainkat.

Szatmárban  a hímesek egy része hagymahéjjal festett és batikolt.

A vöröshagyma héját már előre összegyűjtik  és felteszik főni a belehelyezett tojásokkal együtt. A mikor a tojás megfő a hagymahaj mennyiségétől függően színeződik. A többszínűséget úgy érik el, hogy a megírt tojást a hagymahéjas fürdőbe merítik. Miután kiveszik onnan, a tojás bizonyos fedetlen részeit lefedik viasszal, majd újra megmártják a festőlében, így a természetes szín két árnyalata adja a hímes különlegességét.

tovább...vertical menu css by Css3Menu.com