css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jonathán
A nemesítője Philippe Rick először New
Esopus Spitzenberg-nek nevezte ezt az újdonságot az 1800-as évek
elején, később azonban Jonathanra változtatta. 1800-ban találták az
USA-ban, s 160 éve kapott nevet ’Jonathan’ Hasbrouck-ról aki a fajtára
a figyelmet felhívta. Hazájában a bevezetést követıen eléggé jelentős
volt, de az 1900-as években nagyon lecsökkent az aránya. Európa
valamennyi almatermesztő országában megismerték, de hazánkon kívül
sehol nem vált fő fajtává. A Jonathan 1882-ben került magyar
földre és azóta is igen népszerű. Gyümölcse közép-nagy, néha igen nagy,
kúpos gömb alakú. Kitűnőleg elsőrendű asztali, piaci és gazdasági alma.
Bőre finom, vékony, ledörzsölve fényes, csaknem az egész felület
eleinte homályos, később derűsre változó pirossal van bemosva, vérpiros
csíkokkal becsapkodva. Íze, zamata kitűnő. Novembertől januárig érik.
Fája mérsékelt növekedésű, gyenge, vékony gallyú. Edzett, korán és
bőven terem. Helyben, talajban nem válogatós, mégis a kötöttebb,
nyirkosabb talajt kedveli, de homokon is jól terem. Hibája, hogy a
lisztharmat érzékeny. Minden alanyon jól díszlik, bokor- és alakfának,
közepes törzsű fának való. Gyümölcsei jól állják a szelet a fán.
Szamosháti alma
A Szamosháti almának az íz- és zamatanyaga, ellenálló képessége
egyedülálló, amely szintén a talajnak és az éghajlatnak köszönhető.
Fábián László írása szerint: "Mesélik, hogy a londoni piacon, a börzén
emígyen volt kiírva: Szamos menti csengeri alma!” 1929 után egy hold
almáskert termése 15 hold búza termésének árával ért fel, vagy: egy
hold almás évi terméséből két hold földet lehetett venni. Az
értékesítés sem okozott gondot, hiszen Budapestről a többnyire zsidó
nagykereskedők személyesen jöttek le még lábon felvásárolni a termést,
vagy helybéli felhajtóik, közvetítőik útján vették meg azt."
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|