css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Új bor
A bornak Márton a bírója“- tartja
a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni. A
must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor
mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a
boros gazdák. Márton a nagyobb borvidékeken az újbor
védőszentjeként is ismert.
“A bornak Márton a bírója!”
Márton napjára már kiforrt az újbor. Dugonics szerint a bornak Szent
Márton a bírája, tehát ezen a napon a bort mindenképpen meg kellett
kóstolni. A Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartása a bort és a
pincék sötétjét övező misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor
változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott
meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák.
Akármilyen is az évjárat, az újbornak mindig el kell készülnie november
11-ére. Tudják ezt a borászok, hiszen a Márton-nap előtti héten már
egyre többen érdeklődnek az újbor minőségéről. Itthon az újbor
megkóstolása nem az évjárat értékelését jelenti, hanem a bor szeretetét
fejezi ki. Az újbor üde, friss, többségében illatos, olyan, ami
átmelengeti a szívet, lelket.
Újbor
A pincék itthon is készülnek az újborra, de nálunk a hangsúly az
étkezésen, a libán van. A liba egyik nagy előnye, hogy a majd minden
része felhasználható, az aprólék és a nyak, leveshez kiváló, de töltve
is remek. A comb és a mell roston sütve vagy kemencében, a mája pedig
számos változatban készíthető el.
Villányban régóta hagyomány a Márton-nap. A legtöbb pincében már idei
rozéval és portugieserrel várják a turistákat, akinek nincs konyhája,
az is kínál pár falat libatepertőt vagy libazsíros kenyeret a
vendégeinek. Ilyenkor szokás még sütőtököt és sült gesztenyét falatozni
a borok mellé. Ilyenkor a gesztenye szezonja van éppen, ilyenkor a
legfrissebb, érdemes belőle krémlevest készíteni, ahogy a Mandula
étteremben teszik. A libamájat itt zeller és dió kíséri, a libakolbász
után a törköly sörbet hecsedlivel megkönnyíti a menü folytatását. Az
ételsort édes lúdláb zárja.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|