css buttons by Css3Menu.com


  
 















Új bor

A bornak Márton a bírója“- tartja a hiedelem, azaz ezen a napon a bort mindenképpen meg kell kóstolni. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák.  Márton a nagyobb borvidékeken az újbor védőszentjeként is ismert.
 
“A bornak Márton a bírója!”
Márton napjára már kiforrt az újbor. Dugonics szerint a bornak Szent Márton a bírája, tehát ezen a napon a bort mindenképpen meg kellett kóstolni. A Márton-napi újbor kóstolgatásának szertartása a bort és a pincék sötétjét övező misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a boros gazdák.
Akármilyen is az évjárat, az újbornak mindig el kell készülnie november 11-ére. Tudják ezt a borászok, hiszen a Márton-nap előtti héten már egyre többen érdeklődnek az újbor minőségéről. Itthon az újbor megkóstolása nem az évjárat értékelését jelenti, hanem a bor szeretetét fejezi ki. Az újbor üde, friss, többségében illatos, olyan, ami átmelengeti a szívet, lelket.
 
Újbor
A pincék itthon is készülnek az újborra, de nálunk a hangsúly az étkezésen, a libán van. A liba egyik nagy előnye, hogy a majd minden része felhasználható, az aprólék és a nyak, leveshez kiváló, de töltve is remek. A comb és a mell roston sütve vagy kemencében, a mája pedig számos változatban készíthető el.
Villányban régóta hagyomány a Márton-nap. A legtöbb pincében már idei rozéval és portugieserrel várják a turistákat, akinek nincs konyhája, az is kínál pár falat libatepertőt vagy libazsíros kenyeret a vendégeinek. Ilyenkor szokás még sütőtököt és sült gesztenyét falatozni a borok mellé. Ilyenkor a gesztenye szezonja van éppen, ilyenkor a legfrissebb, érdemes belőle krémlevest készíteni, ahogy a Mandula étteremben teszik. A libamájat itt zeller és dió kíséri, a libakolbász után a törköly sörbet hecsedlivel megkönnyíti a menü folytatását. Az ételsort édes lúdláb zárja.


tovább...















vertical menu css by Css3Menu.com