css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Derelye
A városi konyha kedvelt főtt
tésztaétele. Lekvárral, mákkal vagy túróval töltött kis tasakokból álló
főtt tészta. A parasztkonyhán általában a legutóbbi évtizedekig
hiányzott. Kivétel egy nagyobb ÉNy-i (Pozsonytól Nógrádig) és egy
kisebb ÉK-i (Hernád–Bodrog–Latorca vidéke) körzet, ahol a derelye a
19–20. sz. fordulóján böjtös és egyéb ünnepi étrendek hagyományos
tartozéka, és fogyasztásához termésvarázsló elképzelés is fűződött. A
parasztkonyha derelyéje gyakran mákkal töltött, vagy ha lekváros, akkor
mákkal hintve tálalják. Kisebb körzetben a dödölle, didelle ételnév
derelyét jelent. A töltelékes kifőtt derelye levesben tálalt rokona a
táska (gyúrt tészta). Egyes vidékeken barátfüle elnevezésen ismert.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|