Farsangi fánk Szatmáriasan
Szilvalekváros csavart fánk
Hozzávalók
(10 főre): 2 kg liszt, 20 dkg vaj, 1 liter tej, 50 dkg kristálycukor,
csipetnyi só, 3 tojás, 10 dkg élesztő. A töltéshez 6 púpos evőkanál
szilvalekvár, 2 evőkanál cukor, a tetejére porcukor, a sütéshez zsír,
vagy étolaj.
A
tejet meglangyosítjuk, egy evőkanál kristálycukorral elkeverjük, és
belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk. A
lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a fél kg cukrot, a csipetnyi
sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt. Összedagasztjuk a
tésztát, közben langyos vízzel pótoljuk a folyadékot. Laza, jól
kidolgozott tésztát készítünk. Addig verjük a fánkmasszát, amíg elválik
a tál oldalától, és hólyagok lesznek a tetején. Ekkor liszttel
megszórjuk, kendővel letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük, míg
megkel. Közben a szilvalekvárt a cukorral, és 1-2 dl vízzel elkeverjük,
hogy könnyen kenhető legyen.
A
megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kézzel
széthúzzuk. A szélétől egy centire lekvárcsíkot kenünk, felhajtjuk rá a
tésztát, jól lenyomkodjuk, és ezt a hosszú csíkot levágjuk. 10-15 centi
hosszúra daraboljuk, a végeit is rögzítjük, nehogy a lekvár kifolyjon
belőle a sütés során. Két végét összefogjuk, megfonjuk, és amíg zsírt,
vagy olajat hevítünk, kelni hagyjuk. Forró zsiradékban mindkét oldalát
aranyló barnára sütjük, tálban kicsit hűlni hagyjuk, végül porcukorral
megszórjuk.
Farsangi bál
A
naptári év jeles napjaihoz fűződő táncalkalmak közül a
legjelentősebb, amelyet a farsang három utolsó napján rendeznek meg.
Számos helyen már kövércsütörtökön elkezdődött a tánc, A naptári év
jeles napjaihoz fűződő táncalkalmak közül a legjelentősebb,
amelyet a farsang három utolsó napján rendeznek meg. Számos helyen már
kövércsütörtökön elkezdődött a tánc, de a legzajosabb a húshagyókeddi
volt, amely éjfélig tartott.
tovább...
|