Gabona
A gabona azoknak a perjeféléknek
az összefoglaló elnevezése, amelyeket táplálkozás céljára
felhasználható magjaik miatt termesztenek. Ősidők óta az emberiség fő
táplálkozási elemei közé tartoznak. A gabonafélék lisztjéből sült,
erjesztett tészta a kenyér, az emberiség számára kezdettől fogva
alapvető néptáplálék volt. Ezért a gabonaféléket bármely más
haszonnövénynél nagyobb mennyiségben termesztik világszerte. A
szénhidrátban gazdag gabonafélék alapélelmiszernek számítanak. Egyes
fejlődő országokban a rizs, a búza vagy a kukorica adja szinte a teljes
étrendet. A fejlett országokban fogyasztásuk mérsékeltebb és
változatosabb, de itt is alapvető. Az első gabonafélék gyűjtögetése a
kőkorszakban kezdődött, amikor a vadászok étrendjüket egészítették ki a
fűfélék magjaival. 23 ezer évvel ezelőtt a Genezáret-tó vidékén élő
kőkorszaki emberek a hús mellett fűmagokat, mandulát, pisztáciát,
fügét, vad olajbogyót is fogyasztottak. Az anatóliai Catal Hüyük
neolitikus településén a kutatók előzetes DNS vizsgálata szerint 8500
éves termesztett gabonamaradványokat találtak Az ember első
szerszámainak egyike a gabonafélék aratásához használt sarló volt. Már
az őskorban szükségessé vált az egyre nagyobb gabonatermés érdekében
hegyes csontokkal és faágakkal a termőföld fellazítása. A
Kárpát-medencébe a honfoglaló magyarság már kiterjedt földművelési és
növénytermesztési ismeretekkel érkezett, ősi magyar búzafajtáink az
alakor, tönke és a tönköly.
Gabona betakarítás és cséplés a 14. századi Itáliában
Búzamező (Dorset, Anglia)
Kambodzsai rizstermesztő
• kukorica: alapélelmiszer Észak- és Dél-Amerikában,
valamint Afrikában, illetve világszerte fontos takarmánynövény
• rizs: a trópusi és egyes mérsékelt övi régiók fő gabonaféléje
• búza: a mérsékelt övi régiók fő gabonaféléje
• árpa: malátakészítés és takarmány céljára
termesztik olyan földeken, amelyek túl rossz minőségűek vagy túl hideg
éghajlatúak a búza számára
• cirok: fontos alapélelmiszer Ázsiában és Afrikában, valamint világszerte jelentős takarmánynövény
• köles: hasonló, de nem azonos fajok összefoglaló
elnevezése, amelyek fontos alapélelmiszernek számítanak Ázsiában és
Afrikában
• zab: korábban Skócia fő élelmiszernövénye, illetve világszerte termesztett takarmánynövény
• rozs: hidegebb éghajlatú területeken jelentős
• tritikálé: a búza és a rozs keresztezésével
létrehozott takarmánynövény. Neve is a búza (triticum) és a rozs
(secale) latin nevének kombinációjából ered.
• teff: Etiópia "csodagabonája" a legapróbb szemű
gabonaféle, 150 teff-szem tesz ki egy búzaszemet. Teff amhara nyelven:
"elveszett", a magok kis mérete miatt. Szélsőséges földrajzi helyeken
is megterem.
tovább...
|