Milotai 10 (M 10)
Az érdi kutatóintézet kutatója,
Szentiványi Péter diónemesítő által a tiszaháti termőtájon, Milotán
kiválasztott, és a későbbi szelekció során az egyik legjobbnak
bizonyult magyarfajta. Anyafája a milotai postaépület udvarán
élt, mára már kipusztult. A fajta állami elismerést 1963-ban kapott,
azóta Németországban is engedélyezték termesztését. Fája közönséges dió
alanyon közepes növekedési erélyű. Fekete dió alanyon gyengébb, de a
fekete dió alanyhoz jó az affinitása. Koronája fiatalon feltörekvő,
később gömbkoronává alakul. A korona termőfelületének kinevelése
lassúbb, koronája felnőttkorban félgömb alakú. Korán termőre fordul,
rendszeresen és bőven terem, viszont kismértékben alternáló
terméshozásra hajlamos. Az egyik legtermékenyebb magyar dió. A hajtások
átlag 53 %-ban rakódnak be terméssel. Termővesszői 20-25 %-ban
oldalrügyön is hoznak nővirágot. Viszonylag korán fakad, ennek ellenére
a fiatal hajtások fagytűrése viszonylag jó, mert rügyei hosszabb idő
alatt fokozatosan fakadnak, ezért a fajta viszonylag fagytűrő, mert
részben a fagyok után fakad. Ritkán éri teljes tavaszi fagykár.
Virágzása hím-előző, a hím- és a nővirágok virágzási ideje részben
egybeesik. Kölcsönösen együttvirágzik a Tiszacsécsi 2, Alsószentiváni
118 és Pedro fajtákkal, amelyek porzófajtái lehetnek. Porzófajtát
egyébként nem igényel, apomiktikus terméshozása kielégítő, és saját
virágporával is termékenyül. Termesztői megfigyelés, de több
évjáratban, több termőhelyen tapasztaltuk, így már tényként állapítható
meg, hogy fagykáros évet követően nagyon kevés hímvirágot fejleszt, van
úgy, hogy szinte semmit. Közepes-kései érésű, szeptember utolsó
dekádjában érik. A dió sárgásbarna színű, sima felületű, tetszetősen
rajzolatos, átmérője közepes-nagy, 34-35 mm. A bél aránya 47-52 %.
Könnyen törhető és tisztítható. A bél színe világossárga, a bél hártyás
héja tetszetős rajzolatú. Olajtartalma magas, 68,4 %, fehérjetartalma
közepes, 17,7 %. Jóízű. Mindezek alapján az egyik legjobb
gyümölcsminőségű magyar dió. Mélyrétegű, jó termőerejű talajt igényel,
gyengébb termőhelyen termése kisebb, de a gyümölcs minősége jó marad.
Mélyebb fekvésű, fagyveszélyes helyre nem javasolt.
Tisztelt diófajta-választó Kollégám, legyünk kicsit elfogultak,
nevezzük a Milotai 10-est a világ legszebb diójának. Én legalábbis nem
láttam még képen se szebbet. A hátrányait pedig nézzük el neki.
Milotai dió
Magyarország egyik legjobb
diótermő helye a Felső-Tisza vidéke, itt terem a messze földön híres
Milotai dió. A jól törhető, papírhéjú dió fája bőven termő fajta,
gyümölcse nagyméretű, gömb alakú, világos színű, ízletes, könnyen
feldolgozható. A néphit szerint ezeket a fákat a diót kedvelő varjak
ültetik. Milotán háromféle dió terem: a Milotai 10 (érési ideje
szeptember vége), a Tiszacsécsi 2 (érési ideje október eleje), valamint
a Tiszacsécsi 83 (érési ideje szeptember vége, október eleje). A
legismertebb diófajtát, a Milotai 10-est (M10) a XIX. század elején az
angol tőzsdén is jegyezték. Termését Szatmárban kelt tészták
töltelékeként használják, de különböző kemencében sült édességeket is
ízesítenek vele. A dióbéllel töltött aszalt szilva, a zölddió befőtt és
a diólikőr a milotaiak büszkesége. A szatmári ünnepek kedvelt étke ma
is a diós bejgli. A dió jótékony hatású az emberi szervezetre: a
termés fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, a levelek teája
bélhurut, bélféreg és magas vérnyomás ellen hatásos.
tovább...
|