css buttons by Css3Menu.com


  
 Milotai 10 (M 10)

Az érdi kutatóintézet kutatója, Szentiványi Péter diónemesítő által a tiszaháti termőtájon, Milotán kiválasztott, és a későbbi szelekció során az egyik legjobbnak bizonyult  magyarfajta. Anyafája a milotai postaépület udvarán élt, mára már kipusztult. A fajta állami elismerést 1963-ban kapott, azóta Németországban is engedélyezték termesztését. Fája közönséges dió alanyon közepes növekedési erélyű. Fekete dió alanyon gyengébb, de a fekete dió alanyhoz jó az affinitása. Koronája fiatalon feltörekvő, később gömbkoronává alakul. A korona termőfelületének kinevelése lassúbb, koronája felnőttkorban félgömb alakú. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, viszont kismértékben alternáló terméshozásra hajlamos. Az egyik legtermékenyebb magyar dió. A hajtások átlag 53 %-ban rakódnak be terméssel. Termővesszői 20-25 %-ban oldalrügyön is hoznak nővirágot. Viszonylag korán fakad, ennek ellenére a fiatal hajtások fagytűrése viszonylag jó, mert rügyei hosszabb idő alatt fokozatosan fakadnak, ezért a fajta viszonylag fagytűrő, mert részben a fagyok után fakad. Ritkán éri teljes tavaszi fagykár. Virágzása hím-előző, a hím- és a nővirágok virágzási ideje részben egybeesik. Kölcsönösen együttvirágzik a Tiszacsécsi 2, Alsószentiváni 118 és Pedro fajtákkal, amelyek porzófajtái lehetnek. Porzófajtát egyébként nem igényel, apomiktikus terméshozása kielégítő, és saját virágporával is termékenyül. Termesztői megfigyelés, de több évjáratban, több termőhelyen tapasztaltuk, így már tényként állapítható meg, hogy fagykáros évet követően nagyon kevés hímvirágot fejleszt, van úgy, hogy szinte semmit. Közepes-kései érésű, szeptember utolsó dekádjában érik. A dió sárgásbarna színű, sima felületű, tetszetősen rajzolatos, átmérője közepes-nagy, 34-35 mm. A bél aránya 47-52 %. Könnyen törhető és tisztítható. A bél színe világossárga, a bél hártyás héja tetszetős rajzolatú. Olajtartalma magas, 68,4 %, fehérjetartalma közepes, 17,7 %. Jóízű. Mindezek alapján az egyik legjobb gyümölcsminőségű magyar dió. Mélyrétegű, jó termőerejű talajt igényel, gyengébb termőhelyen termése kisebb, de a gyümölcs minősége jó marad. Mélyebb fekvésű, fagyveszélyes helyre nem javasolt.
Tisztelt diófajta-választó Kollégám, legyünk kicsit elfogultak, nevezzük a Milotai 10-est a világ legszebb diójának. Én legalábbis nem láttam még képen se szebbet. A hátrányait pedig nézzük el neki.

Milotai dió


Magyarország egyik legjobb diótermő helye a Felső-Tisza vidéke, itt terem a messze földön híres Milotai dió. A jól törhető, papírhéjú dió fája bőven termő fajta, gyümölcse nagyméretű, gömb alakú, világos színű, ízletes, könnyen feldolgozható. A néphit szerint ezeket a fákat a diót kedvelő varjak ültetik. Milotán háromféle dió terem: a Milotai 10 (érési ideje szeptember vége), a Tiszacsécsi 2 (érési ideje október eleje), valamint a Tiszacsécsi 83 (érési ideje szeptember vége, október eleje). A legismertebb diófajtát, a Milotai 10-est (M10) a XIX. század elején az angol tőzsdén is jegyezték. Termését Szatmárban kelt tészták töltelékeként használják, de különböző kemencében sült édességeket is ízesítenek vele. A dióbéllel töltött aszalt szilva, a zölddió befőtt és a diólikőr a milotaiak büszkesége. A szatmári ünnepek kedvelt étke ma is a diós bejgli.  A dió jótékony hatású az emberi szervezetre: a termés fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, a levelek teája bélhurut, bélféreg és magas vérnyomás ellen hatásos.  

tovább...vertical menu css by Css3Menu.com