css buttons
by Css3Menu.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Befőtt
A befőzés nem túl bonyolult
dolog, de könnyen lehet rossz a végeredmény, ha nem megfelelő az
előkészítés. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az
élelmiszerbiztonság szempontjait figyelembe véve, összegyűjtött néhány
fontos praktikát, amire befőzés során érdemes figyelni.Ha sokáig
eltartható, jó ízű és minőségű befőttet szeretnénk, akkor ahhoz
megfelelő minőségű, érett és sérülésmentes alapanyagokat kell
vásárolnunk. Ügyeljünk
arra, hogy ne legyen penészes, puha, erjedt, vagy szokatlan szagú, és
ne közvetlenül a permetezés után vegyük meg. Ennek utolsó időpontjáról
nyugodtan érdeklődhetünk az árustól. Talán emlékeznek rá, hogy
nagyanyáink külön befőző edényt és fakanalat tartottak. Ezeket csak a
befőzéshez használták, ami élelmiszerbiztonsági szempontból is fontos.
Az üvegeket mosogatószeres vízzel először mossuk, majd alaposan
öblítsük el, és mikrohullámú sütőben forrósítsuk át. Így minden
baktériumot elpusztítunk. Felhasználásig borítsuk tiszta konyharuhára.
A tetőket tegyük pár másodpercre forró vízbe, majd alaposan szárítsuk
le. Az üvegeket és a tetőket felhasználás előtt érdemes megszagolni,
hisz érezhető rajta, hogy korábban savanyúsághoz vagy gyümölcshöz
használták, így ki is válogathatják őket, és ismét azt töltsenek bele,
ami korábban is volt már benne. A zöldségeket, gyümölcsöket is alaposan
mossuk meg, és a hibás részeket vágjuk ki.
A befőzés vagy tartósítás során tulajdonképpen elpusztítjuk a romlást
okozó mikrobákat, vagy megakadályozzuk azok további szaporodását.
Többféle tartósítási mód is létezik, ezek közül a hőkezelés elpusztítja
a mikrobákat, míg a cukor, a méz, a só, az ecet vagy alkohol
alkalmazásával megakadályozzuk szaporodásukat. A megfelelően eltett,
átforralt és kidunsztolt befőttek, savanyúságok esetében tartósítószer
használata nem is szükséges. Mindig csak egy télre elegendő adagot
készítsünk el, ne tartsunk több éves termékeket, hiszen a legtöbb
esetben azok íze, állaga és élvezhetősége is nagyban csökken az évek
során. Az elkészült befőtteket légmentesen zárjuk. Ha nem megfelelő az
üveg zárása, a termék könnyen megromlik, megpenészedik. Mindig ép,
sérülésmentes tetőfedőket használjunk. A teljes biztonság kedvéért a
fedők alá celofánt is tehetünk. Az így elkészült befőtteket száraz,
hűvös helyen tároljuk, hiszen a nyirkos, penészes helyiség az üveg és a
termék penészedését is okozhatja, de a fedelek is könnyen
elrozsdásodnak vagy akár ki is lyukadhatnak.
tovább...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vertical menu css
by Css3Menu.com
|