css buttons by Css3Menu.com


  
 Szilvalekváros csavart fánk

Hozzávalók (10 főre): 2 kg liszt, 20 dkg vaj, 1 liter tej, 50 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 3 tojás, 10 dkg élesztő. A töltéshez 6 púpos evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál cukor, a tetejére porcukor, a sütéshez zsír, vagy étolaj.

A tejet meglangyosítjuk, egy evőkanál kristálycukorral elkeverjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a fél kg cukrot, a csipetnyi sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt. Összedagasztjuk a tésztát, közben langyos vízzel pótoljuk a folyadékot. Laza, jól kidolgozott tésztát készítünk. Addig verjük a fánkmasszát, amíg elválik a tál oldalától, és hólyagok lesznek a tetején. Ekkor liszttel megszórjuk, kendővel letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük, míg megkel. Közben a szilvalekvárt a cukorral, és 1-2 dl vízzel elkeverjük, hogy könnyen kenhető legyen.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kézzel széthúzzuk. A szélétől egy centire lekvárcsíkot kenünk, felhajtjuk rá a tésztát, jól lenyomkodjuk, és ezt a hosszú csíkot levágjuk. 10-15 centi hosszúra daraboljuk, a végeit is rögzítjük, nehogy a lekvár kifolyjon belőle a sütés során. Két végét összefogjuk, megfonjuk, és amíg zsírt, vagy olajat hevítünk, kelni hagyjuk. Forró zsiradékban mindkét oldalát aranyló barnára sütjük, tálban kicsit hűlni hagyjuk, végül porcukorral megszórjuk.

Szilvalekváros csavart fánk
Hozzávaló (10. főre) 2 kg. liszt, 20 dkg.  vaj, 50 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 3 tojás, 10 dkg. élesztő.


tovább...vertical menu css by Css3Menu.com