Szilvalekváros csavart fánk
Hozzávalók (10 főre): 2 kg liszt,
20 dkg vaj, 1 liter tej, 50 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 3 tojás,
10 dkg élesztő. A töltéshez 6 púpos evőkanál szilvalekvár, 2 evőkanál
cukor, a tetejére porcukor, a sütéshez zsír, vagy étolaj.
A tejet meglangyosítjuk, egy evőkanál kristálycukorral elkeverjük, és
belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk. A
lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a fél kg cukrot, a csipetnyi
sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt. Összedagasztjuk a
tésztát, közben langyos vízzel pótoljuk a folyadékot. Laza, jól
kidolgozott tésztát készítünk. Addig verjük a fánkmasszát, amíg elválik
a tál oldalától, és hólyagok lesznek a tetején. Ekkor liszttel
megszórjuk, kendővel letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük, míg
megkel. Közben a szilvalekvárt a cukorral, és 1-2 dl vízzel elkeverjük,
hogy könnyen kenhető legyen.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kézzel
széthúzzuk. A szélétől egy centire lekvárcsíkot kenünk, felhajtjuk rá a
tésztát, jól lenyomkodjuk, és ezt a hosszú csíkot levágjuk. 10-15 centi
hosszúra daraboljuk, a végeit is rögzítjük, nehogy a lekvár kifolyjon
belőle a sütés során. Két végét összefogjuk, megfonjuk, és amíg zsírt,
vagy olajat hevítünk, kelni hagyjuk. Forró zsiradékban mindkét oldalát
aranyló barnára sütjük, tálban kicsit hűlni hagyjuk, végül porcukorral
megszórjuk.
Szilvalekváros csavart fánk
Hozzávaló (10. főre) 2 kg. liszt, 20 dkg. vaj, 50 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 3 tojás, 10 dkg. élesztő.
tovább...
|